måndag 3 mars 2014

Vad är det du vill? Eller: Texter är ointressanta

Innan man skriver en text finns det en sak man måste ha klart för sig: Texten i sig är helt ointressant. Jag vägrar diskutera texter innan jag vet vad de ska användas till.

Varför har de anställt dig?

Även om du skriver texter hela dagarna är det knappast det du är anställd för att göra. Låt oss titta på några andra branscher. En rörmokare är inte anställd för att byta ut rörkopplingar. Han är anställd för att få vatten och avlopp att fungera. En travtränare är inte anställd för att göra enskilda övningar med en häst. Hon är anställd för att få hästen att vinna. Och du lär inte vara anställd för att producera texter. Du är anställd för att (fyll i själv här). Vad är det du vill uppnå och varför har din arbetsgivare anställt dig? Först när du vet det kan du avgöra om dina texter är bra eller inte.

Vad ska du få gjort?

Du vill få saker gjorda, eller hur? Det är nästan alltid det som det handlar om. Att få saker gjorda. Du skriver fakturor för att dina kunder ska sätta in pengar på ditt bankgiro. Du dokumenterar för att ditt företag ska gå igenom revisionen. Du skriver brev till privatpersoner för att de ska skicka in papper så att du i din tur kan handlägga deras bygglov/försäkringsärende/deklaration på rätt sätt. Om man hårdrar resonemanget (och det tycker jag att man ska göra) så brukar det sluta med att man finner sig vara en kugge i ett maskineri som antingen ska uppnå vinst åt aktieägare eller skapa ett gott samhälle åt en viss grupp människor. Till exempel alla som bor i Sverige eller i kommunen.

Vad är det du vill? Vilka bollar ska dina texter sätta i rullning?

Vilka texter behöver du?

Nu kan vi börja diskutera texter. Till att börja med: vilka texter behövs? Vilken kommunikation behövs och vilken ska ske på telefon, öga mot öga respektive i skrift? De texter som vi kommer överens om, när ska de skrivas och skickas? Kan de standardiseras? Hur ska de kopplas samman med arbetsprocesserna? Hur ska de återanvändas och hur ska vi förbereda dem för det?

Hur ska texten se ut?

Och till slut kan vi börja diskutera innehållet, strukturen och utseendet, kanske till och med språket. Nu kan vi diskutera texterna. Men alltid först: vad är det du vill?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar