tisdag 5 februari 2013

Sju sätt att skriva könsneutralt utan "hen"

”Fullmäktige får återkalla uppdraget för en förtroendevald om han inte längre har fullmäktiges förtroende.”

Så stod det i kommunallagen tidigare. Nu står det så här: ”Fullmäktige får återkalla uppdraget för en förtroendevald som valts av fullmäktige om …”. Själva regeln har ändrats lite, men det har hänt något mer. Han har försvunnit.

Alla människor kan inte kallas han

Den förtroendevalda i exemplet ovan finns bara i teorin. Det är inte en faktisk person vi pratar om utan en person som skulle kunna finnas. Sådana teoretiska personer är vanliga i lagar, villkorstexter, regler och myndighetstexter.

Teoretiska personer har sällan ett bestämt kön, om de inte är mammor eller spermadonatorer. Då blir det konstigt att skriva han som i exemplet. Förut gjorde man det ändå, men det blir mindre och mindre vanligt. Frågan är bara hur man ska göra i stället.

Hen löser alla problem, men kan skapa nya

Det senaste året har hen diskuterats som ett alternativ, ”… om hen inte längre har fullmäktiges förtroende”. Att hen är populärt i stora kretsar beror just på att det finns ett stort behov av en smidig lösning i lagtexter och liknande, men alla gillar det inte. Om man skriver hen så slipper man markera kön, men man riskerar att läsaren sitter och tänker på ordet i stället för att ta till sig innehållet. Och det finns alternativ.

Sju sätt att undvika han, hon eller hen

Låt oss se vad vi kan göra med den här meningen:
Om en kund vill reklamera en vara måste han höra av sig inom tre veckor. 

1. Han eller hon 

Om en kund vill reklamera en vara måste han eller hon höra av sig inom tre veckor.
Det här blir klumpigt i längden, men om du bara behöver skriva det på ett ställe så fungerar det.  

2. Upprepning av kunden

Om en kund vill reklamera en vara måste kunden höra av sig inom tre veckor.
Det här blir också klumpigt i längden men du kan använda det lite då och då.

3. Plural

Om kunder vill reklamera varor måste de höra av sig inom tre veckor.
Det här är min personliga favorit! Du har kanske märkt att jag ofta skriver om läsarna och inte om läsaren i den här bloggen. Det är för att kunna skriva de i stället för han eller hon. 

4. Den … som

Den kund som vill reklamera en vara måste höra av sig inom tre veckor.
Lagtexten i början hade använt det här greppet för att trolla bort han. Det kräver att du formulerar om meningen lite, men det kan det vara värt.

5. Nominalisering eller passiv

Om en kund vill reklamera en vara måste detta ske inom tre veckor.
Om en kund vill reklamera en vara måste detta meddelas inom tre veckor.
Varning: Här försvinner informationen om att det är kunden som ska göra något. (Folk kan tro att det är zombier.) Jag rekommenderar inte den här lösningen.

6. Den

Om en kund vill reklamera en vara måste den höra av sig inom tre veckor.
Det är lite konstigt att kalla människor för den. Ibland funkar det, men ofta inte. Använd språkkänslan, eller undvik det helt om du inte litar på din språkkänsla. Och läs gärna om den i språkkänslan här.

7. Du 

Om du vill reklamera en vara måste du höra av dig inom tre veckor.
Om det är kunderna som ska läsa texten så är det toppen att skriva du. Kunderna förstår direkt att det är de som ska höra av sig, och tilltalet blir personligt. Märkte du förresten att jag använde knep 3 i förra meningen? 

När fungerar vilket alternativ?

Alla alternativen har sin charm och det finns inget som alltid fungerar bäst. Det bästa är ofta att variera sig lite. Om jag fick ta med mig ett enda alternativ till en öde ö så skulle det bli nummer tre: plural.  

Har du andra favoriter? Tipsa mig gärna! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar