fredag 1 februari 2013

Smidiga texter som inte skaver, hur gör man?


Ibland vill man skriva en text som ska provocera, utmana, röra om, stämma till eftertanke eller få folk att gråta i veckor. Men ibland ska texten bara berätta att läsaren har fått en tid på vårdcentralen om en vecka. En sådan text ska inte "skava".

I informationstexter gäller det ofta att inte stöta sig med sina läsare. Men hur undviker man det? Det finns några enkla saker som du bör tänka på:

1. Undvik stavfel och särskrivningar

Korrekturläs texten om du vill att läsarna ska fokusera på innehållet och inte på själva textytan. Det finns flera undersökningar som visar att läsare tappar förtroendet för skribenten om texten innehåller stavfel och särskrivningar.

2. Undvik roliga typsnitt

Man verkar kunna dela upp världen i dem som älskar Comic Sans och dem som hatar Comic Sans. De senare är en stor grupp, så välj ett neutralt typsnitt. Återigen, låt läsarna fokusera på innehållet.

3. Berätta direkt vad du vill 

Läsarnas första fråga är alltid: vad är det här för en text och varför ska jag läsa den? Svara på det direkt. Visa vem som är avsändare genom ett tydligt sidhuvud, till exempel. Börja med att berätta varför du skriver och vilket huvudbudskap du har.

Varför är det viktigt? Jo, för annars kommer läsarna att gilla dig lika mycket som de gillar de där telefonförsäljarna som ringer på kvällen och bara ”Heeeej! Får jag fråga vad du har för elavtal? Är du nöjd med det? Näää, jag vill inte sälja något, bara ta upp din tid med meningslösa frågor innan jag får lust att dra min punchline.”

4. Undvik att blotta dina fördomar

Nu blir det svårare. Vi har alla en mängd föreställningar om hur världen fungerar och vad som är normalt. Vi tenderar också att utgå från att vi delar de föreställningarna med våra läsare och alla andra. De föreställningarna är ett minfält. Om du förutsätter att läsarna är på ett visst sätt och det visar sig att de är annorlunda så kan de bli arga och tycka att du är inskränkt, och tappa fokus på innehållet. 

Ett exempel på sådana föreställningar är tanken att människor är heterosexuella och att familjer består av mamma, pappa och barn. En mödravårdscentral som skickar mejl till en blivande mamma riskerar att stöta sig med den homosexuella mamman genom att skriva att hon gärna får ta med barnets pappa till besöket. Då kan din partner eller den andra föräldern fungera bättre.

För den ensamstående mamman kan också din partner bli jobbigt. Kanske kan mamman få ta med sig någon på besöket, helt enkelt? Om det inte är viktigt att det är just den andra föräldern och inte en kompis, så klart.

Men de heterosexuella mammorna då, kommer de att himla med ögonen och störa sig på att mödravårdscentralen är så jävla politiskt korrekt att man kräks!? Kanske. Men då gäller det att hitta orden som gör att ingen av läsarna ens märker att man smög förbi det där med vem den andra föräldern förväntas vara.

5 ?

Vad brukar du irritera dig på i texter? Ska jag komplettera listan med något mer?

Är det fegt att vilja vara smidig?

Ibland vill man ta strid och visa sina åsikter och föreställningar öppet, men ibland vill man inte det. Det innebär inte att man förnekar sina åsikter, bara att man låter läsaren fokusera på det som var syftet med just den här texten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar